mercoledì 23 maggio 2012

Rioja Reserva - Marqués de Riscal





Questo vino D.O.C. è il frutto della pigiatura di tre uve autoctone coltivate sui terreni argillosi e calcarei della regione spagnola Rioja Alavesa: Tempranillo (90%), Graciano (5%) e Mazuelo (5%).
La fermentazione è veloce e si completa in dieci giorni. Il vino viene poi posto in botti di rovere americano dove matura per almeno 26 mesi. Dopo l'imbottigliamento il "Rioja Reserva" rimane ancora un anno in cantina prima di essere messo in commercio.
Alla vista si presenta di colore granato deciso e consistente. Al naso regala un profumo vinoso intenso che permane nel tempo. In bocca è secco, sapido, con il giusto livello tannico.


Marqués de Riscal Reserva wines are predominantly made from grapes from Tempranillo vines over 15 years of age, grown in the best clay-limestone soils of the Rioja Alavesa. This variety withstands oak- and bottle ageing well thanks to its good balance of acidity and fine tannin. The Graciano and Mazuelo varieties, whose presence in the blend does not exceed 10%, provide crispness and a lively colour. Fermentation takes place at a controlled temperature of 26ºC and the maceration time is never more than 12 days. Riscal Reservas spend around two years in American-oak casks, producing a wine which corresponds to the classic Rioja style: fresh, fine, elegant and very suitable for laying down for many years. Before release for sale it spends a minimum of one year rounding off in the bottle.


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